
Çocuklarda diş hekimi kontrolüne ne zaman başlanmalı? Bebeğin ilk dişleri çıktığında kontrol altına almaya gerek var mı?
İlk dişin çıkmasıyla birlikte kontrole gelmeye başlanmalıdır. Ailelere dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiği hakkında ve beslenme önerileri hakkında bilgi veriyoruz, bu dönemde gelen ebeveynin amaç farkında lığını arttırıp bilgi sahibi olmasını sağlıyoruz. 6 ay aralarla yapılan ziyaretler olası çürüklerin önlenmesinde büyük etkiye sahip oluyor.
Dişleri çarpık çıkan bebekler ya da çarpık gelişen çocuklar için ne gibi tedavi yöntemleri önerirsiniz?
Süt dişli dönem ve karışık dişlenme döneminde çapraşıklıklar ortodontistle birlikte değerlendirilir, fazla yer darlığı ve çapraşıklık sorunları daha çok daimi dişlenmenin tamamlandığı dönem 12-13 yaşlarda başlıyor. Küçük çapraşıklıklar belli sınırlar içerisinde pedodontistler tarafından da tedavi ediliyor.
Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı nasıl kazandırılmalı?
Çocuklara diş fırçalama alışkanlığı ebeveynle birlikte fırçalamasıyla kazandırılıyor. Çocukların sevebileceği macun ve fırçalar satın alınarak diş fırçalama eğlenceli hale getirilebilir. Aile önce çocuğun dişlerini fırçalamalı sonra çocuk tek başına fırçalamalı, okul öncesi dönemde mutlaka diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı, okul dönemindeki çocuklarda ise arkadaşları ve öğretmenleri devreye girer. Bu dönemde öğretmenine alışkanlık kazandırmada büyük rol düşüyor.
Diş hekiminden korkan çocuklar için önerileriniz nedir?
Diş hekiminden korkan çocuklar için yaş çok önemlidir. 4 ve altındaki yaşlarda bulunan çocuklarla iletişim kurmak zor olduğu için tedavi olanakları oldukça kısıtlı, bu dönemde ebeveyn, pedodontist ve çocuk üçgeni en az travmayla atlatılmakta, 5 yaşından büyük çocuklarda ise iletişim kurma teknikleri vardır. Pedodontistler çocukların anlayacağı dilde tedavide kullanılan tüm aletleri ve materyalleri anlatır ve çocuk hasta travma yaratmamaya özen göstererek tedaviye başlar, çocuklarda ödüllendirme ve cezalandırma sistemi genelde başarılı sonuç veriyor. ( ödüllendirmede istediği bir şeyi alma ya da istediği yere götürme, cezalandırmada almama veya götürmeme ) gibi.
Ayrıca korkan çocuklarla dalga geçilmemeli ya da kızılmamalı bu daha kötü sonuçlara sebep oluyor.
Bayramda çok şeker yiyen çocuklar için tavsiyeleriniz var mı?
Bayramda çok şeker tüketen çocuklarımıza dişlerini daha sık fırçalaması gerektiğini söylüyoruz, eğer bunu yapamıyorlar ise en azından, ağız içini bol su ile çalkalayarak yıkamalarını öneriyoruz.