favicon
D E N T O P I A

Diş Hastalıkları il İlgili Merak Edilen Sorular

image
  • 07 Şubat 2019

DİŞ HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ 

Diş hastalıkları ve tedavisi, diş sert dokularında çürük ya da çürük dışı sebeplerden meydana gelen madde kayıplarını onaran, kaybolmuş olan estetik ve fonksiyonun hastaya tekrar kazandırılmasına katkıda bulunan bilim dalıdır. 

 

 

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NEDİR? 

Diş çürüğü, çürük yapıcı besinlerin (şeker ve karbonhidratlar) alınmasından sonra diş yüzeylerinin yeterince temizlenemediği durumlarda gelişen diş sert doku kaybıdır. Diş çürüğü, hastanın diş yapısının çürüğe karşı direncine göre, farklı sürede meydana gelebilir. Bu süre içinde bakteriler şekerleri parçalayarak asit oluştururlar ve diş sert dokularına zarar verirler. 

 

DİŞİMİZİN ÇÜRÜDÜĞÜNÜ NASIL ANLARIZ? 

Dişlerde, soğuk ve şekerli besinlere duyarlılığın olması diş çürüğüne işaret eder. Dişlerde gri-kahverengimsi lekelerin görülmesi de dişin çürüdüğünü gösterebilir. 

 

DİŞ ÇÜRÜĞÜNÜ ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILABİLİR? 

Dişlerin etkin olarak günde iki defa fırçalanması (Şekerli ve dişe yapışan gıdaların yenmesinden sonra dişlerin fırçalanması gerekir). Diş hekimi tarafından önerilen doğru diş macunu ve fırçanın kullanılması, diş ipinin kullanılması ve düzenli olarak altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi önerilir.

 

 

KANAL TEDAVİSİ GÖRMÜŞ DİŞLER BEYAZLATILABİLİR Mİ? 

Kanal tedavisi görmüş (koyulaşmış) dişin özel beyazlatıcılarla beyazlatılması mümkündür. Diş hekimi iki-üç seansta uygulayacağı ilaçlarla koyulaşan dişleri beyazlatır. 

 

AŞIRI MADDE KAYBI OLAN DİŞLERİN RESTORASYONU (İnley – Onley Restorasyonlar) 

İnley-onley restorasyonlar, çok fazla madde kaybı olan dişlerde, diş renginde (kompozit-seramik) hazırlanan estetik restorasyonlardır. Ağız dışında hazırlanan bu tip restorasyonlar, ölçü alınmasının ardından laboratuvar şartlarında bitirilen dolgulardır. Bu yapılar ikinci seansta dişlere yapıştırılırlar. 

 

ÖN DİŞLERE YAPILAN ESTETİK RESTORASYONLAR NELERDİR? 

Kompozit Vener Restorasyonlar

Kompozit venerler kırık ve şekil değişikliği gerektiren dişlerde tercih edilebilir. Günümüzde ışıklı dolgular ile tek seansta doğal diş renginde restorasyonlar yapılabilmektedir.

 

Porselen Vener Restorasyonlar (Lamina) 

Lamina restorasyonlar; ön grup dişlerde estetik amaçla yapılan tedavi yöntemidir. Dişlerin sadece ön yüzeyleri aşındırılarak hazırlanan dişlerden ölçü alınır, daha sonra laboratuvar şartlarında hazırlanan laminalar ikinci seansta hasta dişlerine yapıştırılır. 

 

DİŞ AŞINMALARININ SEBEPLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR? 

Sebepleri

Dişlerin çok sert fırçalanması 

Asitli gıda ve içeceklerin (gazozlu) aşırı tüketilmesi 

Diş fırçasının sert olması 

Yanlış diş macunu kullanımı (aşındırıcı özelliği fazla olan ürünlerin kullanımı) 

Günde iki-üç seferden daha fazla ve yanlış olarak dişlerin fırçalanması 

Dişlerin çok uzun süreyle fırçalanması olarak sıralanabilir.

 

Diş Aşinmasinin Önlenmesi ve Tedavisi

Tek bir bölgede ileri-geri (yatay) veya yukarı-aşağı (dikey) fırçalamadan kaçınılmaldır. Dişler bu bölgede yedi-sekiz dairesel hareketle fırçalanıp, bir fırça boyu öne kaydırılarak tüm diş yüzeyleri (yanak, dil-damak ve çiğneyici yüzeyleri) temizlenir. Genel olarak orta sertlikteki bir fırça ve dişin aşınmasını önlemek amacıyla florür içeren jel türündeki (aşındırıcısı azaltılmış) diş macunu kullanılmalıdır.Florürlü gargaralar kullanılabilir. Asitli gıda ve içeceklerden hemen sonra dişler fırçalanmamalı, iki-üç saat sonra fırçalama yapılmalıdır. Asitli içecekler pipetle içilmelidir. 

Madde kaybı çok fazla olan dişlerde, duyarlılık ve mine dokusunun kaybıyla bir alttaki sarı doku (dentin) ortaya çıktıysa ışıklı kompozitler (beyaz dolgu) yapılmalıdır.