favicon
D E N T O P I A

Diş Taşları Neden Temizlenmelidir?

image
  • 10 Ocak 2019

Diş Taşları Neden Temizlenmelidir?

 

Dişlerin yüzeyinde plak dediğimiz kremimsi mikroorganizma içeren bir tabaka oluşur. Eğer bu plak diş yüzeyinden düzenli olarak fırçalama ile uzaklaştırılmaz ise sertleşir ve diş taşı ya da tartar diye adlandırdığımız birikintiler oluşur. Oluşan tartarlar diş üzerinde kaldığı sürece dişin çevre destek dokularına zarar verir

 

Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Sağlıklı diş eti uçuk pembe renktedir ve dişin yüzeyinde bıçak sırtı şeklinde sıfırlanarak sonlanır. Diş eti hastalığının ilk belirtisi kızarıklık ve şişliktir. Sonra fırçalama esnasında kanamalar başlar. Bu ilk evreye gingivitis denir. Eğer tedavi edilmezse problem kemiğe ulaşır ve dişi çevreleyen kemik dokusu erimeye başlar. Diş eti de kemikle birlikte geriye çekilir. Diş kökleri ağız içinde görülür ve dişlerde hassasiyet gelişir.

Diş Eti Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?

Bu hastalık ağrı oluşturmadan çok sinsi ilerler. Ağrı yapmadığı içinde hastalar genellikle önemsemez ve son safhada dişler doku desteğini kaybettiği için sallanmaya başlar. Bu safhada artık kaybedilen dokuyu tekrar oluşturmak mümkün değildir ve maalesef diş kaybedilir.

Tedavi Sonrası Yapılması Gerekenler

Tedaviden iki üç gün sonra kaybolacak sıcak-soğuk hassasiyeti ve hafif ağrı olabilir. Ağrının ortadan kaldırılması için ağrı kesiciler kullanılabilir. Diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmeden sonra özellikle oral hijyenin sağlanmasını zorlaştırılan ağrı olduğunda antiseptik ağız gargaraları kullanılabilir. Aynı zamanda diş fırçalama ve diş ipi kullanımına da devam edilmelidir. Diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmeden sonraki ilk gün hafif düzeyde kanama olabilir.