Diş Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Diş Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
  • 26 Nisan 2021

Diş sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır ve çeşitli diş sorunları zaman zaman hepimizin karşılaşabileceği durumlar arasındadır. Diş tedavileri hakkında birçok soru merak edilmektedir. Bu yazımızda, diş dolgusu, kanal tedavisi, implant, diş beyazlatma gibi yaygın diş tedavileriyle ilgili sıkça sorulan soruları uzman diş hekimlerimiz tarafından verilen cevaplarla birlikte derledik.

Diş Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Çocuğumun dişlerinin çürümemesi için diş fırçalamaktan başka yapabileceğimiz bir şey var mı?

Çocukları diş çürüğünden korumanın en temel yolu diş fırçalama ve diş ipi kullanımının düzenli olarak yapılmasıdır. Ancak genetik, beslenme alışkanlıkları, dişlerin anatomik yapısı gibi özellikler düzenli diş temizliği yapılmasına rağmen dişlerin yinede çürümesine neden olabilmektedir. Pedodontistler çocuklara çocuğun ağız ve diş yapısına uygun “fissür örtücü” ve “yerel fluorid uygulamaları” gibi koruyucu uygulamaları yapmaları dişlerin direncini arttırarak çürükten korunmaya yardımcı olmaktadır.

Yerel Fluorid uygulaması mı yaptırmalı fissur örtücü mü yaptırılmalı?

Iki uygulamanında amacı koruyuculuktur. Uygulanan diş ve koruyuculuk tipi farklıdır. Fissur örtücü belirli dişlerin tek bir yüzeyine bir seferlik uygulanacak o bölgeden dişlerin çürümesini engellerken, yerel fluorid uygulaması tüm dişlerin yüzeyine sürülerek dişin yapısının belirli bir süre kuvvetlenmesini sağlamaktadır ve tekrarlanması gerekmektedir. Iki uygulamanında ayrı ayrı yapılması gerekmektedir.

Yerel Fluorid uygulaması bir kere yapılması yeterli mi?

Fluorid uygulaması çocuğun çürük oluşum risk grubuna göre 3 veya 6 aylık periodlarda uygulanması gerekmektedir.

Çocuklarda ne tip diş fırçası ve macunu kullanılmalıdır?

Çocuklarda dişlerin sürmesi ile birlikte çocuğun yaşına uygun küçük başlı diş fırçaları kullanılmalıdır. Tükürme refleksi 3 yaşa kadar gelişmediğinden bu yaşa kadar diş macunu kullanımı önerilmez. Ancak erken dönem çocukluk çürüğü gelişme riski gibi özel durumlarda pedodontistiniz bazı özel diş macunlarının kullanılmasını önerebilir. 3 yaş sonrasında çocuğun yaşına uygun floridli diş macunları tercih edilmelidir.

Çocuklarda diş fırçalamaya ne zaman başlanmalıdır?

Çocuğunuzun dişlerinin ilk sürmeye başlaması ile  birlikte dişlerin fırçalanması gerekmektedir.

Süt dişleri nasıl olsa değişecek, dolgu yapmaya gerek var mı?

Süt dişleri değişecek dişler olsalar da çocukların ileride düzgün bir ağız ve diş yapısına sahip olmaları için mutlaka tedavi edilmeleri ve değişme zamanına kadar sağlıklı bir şekilde ağızda kalması büyük önem taşır. Süt dişlerinin yemekleri çiğnemenin yanı sıra, alttaki sürekli dişlerin düzgün çıkmaları için rehber olma görevleri de bulunmaktadır. Süt dişleri tedavi edilmeyip zamanından önce kaybedildiğinde alttaki sürekli dişler rehberlerini kaybedeceğinden yanlış yerden sürme veya hiç sürememe gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle süt dişlerinin normal düşme zamanlarına kadar sağlıklı bir şekilde ağızda tutulmaları gerekir.

Çocuklara röntgen çekilmesi zararlı mı?

Çocukların röntgeni çekilirken uygun dozun yaralanması ve kurşun önlük giydirilmesiyle oluşabilecek zarar minimum seviyeye düşünülmektedir. Kullandığımız cihazlar yoğun radyasyon yaymadığı için tedavi öncesi ve sırasında alınan röntgenler çocuğa bir zarar vermemektedir.

Röntgen çekilmeden tedavi yapılamaz mı?

Röntgen çekilmeden tedaviye başlanması doğru değildir. Çürüğün durumu, altta sürecek olan dişin gelişim durumu, dişin köklerinin ve çevre dokuların durumu incelenmeden tedaviye başlamak doğru olmayacaktır. Tüm bu etkenler dişe yapılacak tedavi yöntemini belirlemektedir

Hangi durumlarda röntgen çekilmesi gerekir?

Çürük varlığında çürüğün ne kadar ilerlemiş olduğunu belirlemek, sürekli dişin gelişim durumunun incelenmesi, çene ve köklerde var olan enfeksiyon veya oluşumların belirlenmesinde, tedavi yöntemine karar verilmesinde, ağız içi muayenede belirlenemeyen ara yüz çürüklerinin belirlenmesinde röntgen kullanılması gerekmektedir

Ne sıklıkla röntgen çekilmelidir?

6 ay arayala gerektiğinde pancarımız röntgen çekilebilmektedir.

Süt dişleri tedavi edilirken yapılan iğne (lokal anestezi) altta gelişmekte olan sürekli dişleri etkiler mi?

Süt dişlerinin tedavisinde uygulanan lokal anestezinin alttaki sürekli dişe hiçbir zararı bulunmamaktadır. Tam tersine çürük olarak bırakılan süt dişlerinin neden olduğu enfeksiyonlar alttaki sürekli dişlerde kalıcı bozukluklara neden olabilmektedir.

Anne sütü dişleri çürütür mü?

Evet çürütür. Anne sütünde var olan laktoz, diş yüzeyinde temizlenmeden kalması durumunda çürük yapıcı etki göstermektedir. Özellikle gece beslenmelerinde dişler çürük gelişimi açısından ciddi risk oluşturmaktadır. Bu yüzden anne sütü dahil olmak üzere her beslenmeden sonra mutlaka diş temizliği yapılmalıdır.

Çocuğumun süt dişi çekilmek zorunda kaldı. Bunun ileride bir zararı olur mu?

Erken çekilen süt dişlerinin yerine kalıcı dişler çıkması beklenen yaştan önce sürmezler. Bu sebeple oluşacak boşluğa çekilen dişin arkasındaki ve önündeki dişler hareket etmeye başlar. Daralan diş nüboşluğu sürekli dişin yanlış yerden sürmesine veya hiç sürememesine sebep olur. Böyle bir durumla karşılaşmamak için diş çekildikten en kısa süre sonra yer tutucu denilen apareylerin hazırlanması gerekmektedir.

Çocuğum dişlerini çok zor çıkarıyor, devamlı huzursuz, geceleri uyanıyor, yemek yemiyor. Bu dönemi daha kolay atlatmanın yolu var mıdır?

Diş çıkarma bazı bebekler için oldukça zor bir süreçtir. Diş çıkarma döneminde ağrı, iştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, ateş, tükürük akışında artma ve bazen ishal görülebilmektedir. Ancak burada unutulmaması gereken diş çıkarma nedeniyle ateş en fazla 37- 37,5 dereceye yükselir. Bu da nadirdir. Bu nedenle ateş yükselmelerinde ve diğer şikayetlerinde çocuk doktoru mutlaka bilgilendirilmelidir. Ne yazık ki diş sürmelerini hızlandırıcı bir krem ya da ilaç bulunmamaktadır. Piyasada satılan ilaçların çoğu kullanıldığında o bölgenin bir süre rahatlamasını sağlar ancak sürmeye bir etkileri yoktur.

Diş tedavileri hakkında merak ettiğiniz daha birçok soru olabilir. Sağlıklı bir ağız ve diş yapısı için doğru bilgilere sahip olmak önemlidir. Dentopia olarak, uzman diş hekimlerimizle tüm sorularınıza yanıt vermekten ve size en uygun tedavi seçeneklerini sunmaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı gülüşler için bizimle iletişime geçin.