İmplant Tedavisinin Süreci

İmplant Tedavisinin Süreci
  • 26 Nisan 2021

Bireylerin diş kayıpları birçok nedene bağlıdır. Bunların başında dişeti rahatsızlıkları, travma, tedavisi geciktirilmiş çürükler, ya da yanlış tedavi gelmektedir. Tedavi olarak diş çekimi yapılan hastalarda çekim boşluğu zamanla, hastanın var olan kapanış ve çiğneme fonksiyonunu bozmaktadır. Dolayısıyla bu boşlukların fonksiyonel ve estetik olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Günümüzde en çok popüler olan tedavi seçeneği ise İmplant dediğimiz doku uyumlu titanyum metalinden yapılmış materyallerin kullanıldığı tedavidir. Bu tedaviyi uygulamanın aşamaları mevcuttur.

            Öncellikle hastanın tıbbı geçmişi çok iyi bir şekilde incelenmeli, yara iyileşmesi değerlendirilmelidir.  Normal yara iyileşme sürecine sahip ve genel sağlığı iyi olan bireylerde, daha sonra klinik muayeneye geçilir. Klinik muayene hastadan alınan panoramik röntgenle veya gerekli ise bilgisayarlı tomografi ile desteklenir. Bu röntgenlerde ise hastanın kemiğinin eni ve boyunun implant uygulaması için uygun olup olmadığı, anatomik oluşumları değerlendirilir. Bu aşamada da onay verildikten sonra uygun anestezi altında implant uygulamasına geçilir. İmplant uygulamasının yapılabilmesi için bireylerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Bunun için erkeklerin 18, kızlarda 16-17 yaşını doldurması gerekmektedir. İmplant tedavisinin diğer protetik tedavilere göre en büyük avantajı implantın diş çekimiyle oluşan boşluğa yerleştirilirken diğer komşu dişlerin kesilip küçültülmesine gerek duyulmamasıdır. Böylece diğer komşu dişlerin sağlığıyla oynanmaz. Ayrıca kullanılan implant markasına göre bekleme süreci değişiklik göstermektedir. Kullandığımız Straumann  ( ITI ) marka İmplantlar yerleştirildikten sonra, üst yapısının yapılması için alt çenede 6 hafta, üst çenede 6-8 hafta implantın çene kemiğine kaynaması için beklenmesi gerekmektedir. Bazı durumlarda implantlar yerleştirilir yerleştirilmez, üst yapısı yapılır. Ancak bunun yapılabilmesi için bazı ölçümler yapılması gerekmektedir.  İmplantlar yerleştirilip, yeterli süre beklendikten sonra, implantların ağız ortamına açılması için iyileşme başlıkları takılır. 1 hafta sonra da protetik aşamaya geçilir.

Özetle başarılı bir implant tedavisi için öncellikle doğru tanı ve teşhis konulmalı, doğru planlama yapılmalı ve daha sonra da başarılı protetik tedavi yapılmalıdır.