Diş Beyazlatma Nedir? Klinik Yöntemlerle Beyaz Dişler

Diş Beyazlatma Nedir? Klinik Yöntemlerle Beyaz Dişler
  • 26 Nisan 2021

Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki lekeleri ve renklenmeleri gidererek daha beyaz ve parlak bir görünüm elde etme işlemidir. Estetik diş hekimliğinin popüler uygulamalarından biri olan diş beyazlatma, hem evde uygulanabilen yöntemlere hem de klinik ortamında uzman diş hekimleri tarafından yapılan işlemlere sahiptir. Bu yazımızda, diş beyazlatma hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilenler

Dişlerimin rengini beğenmiyorum, diş beyazlatmanın benim için iyi bir seçenek olduğunu nasıl anlayabilirim?

İyi bir diş muayenesi sonrası dişhekiminiz karar verebilir. Her diş beyazlatılmak zorunda değildir.Gözlerinizin beyaz kısmı ile dişlerinizin rengi uyumlu olması, estetik açıdan doğru renk tonuna sahip olduğunuzu gösterir. Bazı antibiyotik renklenmeleri, çeşitli diş minesi hastalıkları beyazlatma tedavisine yanıt vermez. Bunun dışındaki diş renklenmeleri beyazlatma tedavisine genellikle olumlu cevap verir.

Diş beyazlatmayı denememem için bir sebep var mı? 

Diş beyazlatma işleminden once birtakım tedavilerin yapılması gerekebilir, hatta bazen beyazlatma işlemi yerine uygulanması gerekebilir. Örneğin; diş renginin bozulması –apseli diş, çürük, kök kanal problemleri gibi nedenlerle olduysa, beyazlatma işlemi arkada yatan nedeni maskeleyebilir fakat gidermez. Aynı zamanda dişeti çekilmesi ve ileri derecede dişeti hastalıkları, yaygın çürükler, dişlerde yaygın aşınma ve çatlaklar bulunduğunda beyazlatma işlemi yapılması uygun değildir.

Ayrıca, peroksit alerjisi, hamilelik, emzirme döneminde olunması, 18 yaş altı çocuklar, sigara bağımlılarına diş beyazlatma işlemi uygulanmamalıdır.

Beyazlatma dişime zararverir mi?

İyi bir muayene sonrası diş beyazlatmada kullanılan düşük miktardaki peroksit dişlere bir zarar vermemektedir. Ancak, uygulama sonrası dişlerde geçici bir hassasiyet problem oluşabilir.

Beyazlatmada uygulanabilecek teknikler nelerdir? Bu tekniklerin etkinlik ve tedavi süreleri arasında nasıl farklar vardır?

Temel olarak 2 teknik vardır.

  • Diş hekimi tarafından çeşitli kimyasallarla uygulanan ofiste beyazlatma
  • Diş hekimi tarafından yapılan özel plaklara jel konarak uygulanan evde beyazlatma

En iyisonuç, diş hekimi tarafından klinikte uygulanan tedavi ile oluşmaktadır. bazı durumlarda ofis beyazlatmasından sonra destek olarak ev tipi beyazlatma uygulanır. Her türlü beyazlatma tedavisi, dişin sadece birkaç ton açılmasına olanak sağlar.

Dişlerimin genel renginden memnunum, fakat tek bir dişimde renklenme var, nasıl tedavi olabilirim?

İlk olarak dişin rengini koyulaştıran etken araştırılmalıdır.  Genellikle tek diş renklenmelerinde diş kök kanalı ile ilgili bir problem gözlemlenir.Bu problemin giderilmesi için öncelikle kanal tedavisi yapılır, daha sonrasında da sadece o dişin içerisine bayazlatıcı madde uygulanarak beyazlatma yapılır.

Beyazlatma tedavisinin, dolgulara ve kaplamalara etkisi var mıdır?

Kompozit ve seramik restorasyonların beyazlatma ile rengi değiştirilemez. Bu özellikteki dişler aynı renkte kalır  Bu nedenle ağızda önceden yapılmış olan dolgu ve kaplamalar var ise, beyazlatma tedavisinden bir sure sonar renk uyumunu sağlamak açısından yenilenmeleri gerekebilir.

Tedavi sonrası dişlerimin beyazlığı ne kadar sure kalıcı olacak?

Kişiye ve alışkanlıklarına gore değişkenlik gösterir. Hiçbirbeyazlatma metodu dişleri daimi olarak beyazlatmamaktadır.6 yil ila 10 yıl arası değişen sürelerde başarı gözlemlenmektedir.

Diş beyazlatma, daha estetik ve çekici bir gülüşe sahip olmak isteyenler için güvenli ve etkili bir yöntemdir. Klinik ve evde uygulanan farklı seçeneklerle, hayalinizdeki beyazlığa ulaşabilirsiniz. Dentopia olarak, uzman diş hekimlerimizle size en uygun diş beyazlatma yöntemini belirleyerek sağlıklı ve parlak bir gülüşe kavuşmanıza yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.